Villa Buitenlust

Villa Buitenlust: 'Alleen de naam al'

De stad in de rug, het Westerpark op schoot. Welkom in de groenste verhuurlocatie van Amsterdam: Villa Buitenlust. Een sociale firma van De Regenboog Groep, bedoeld voor bedrijven, buurtbewoners en vrijwilligers.

 

De locatie: hier krijgen ideeën de ruimte

Villa Buitenlust, het riante pand naast Buurtboerderij Ons Genoegen op de Spaarndammerdijk, dat op 7 september 2018 officieel haar deuren opende en na succesvolle crowdfunding is gerenoveerd, ligt op de grens tussen stad en land. Tien minuten fietsen en je staat bij Madame Tussauds op de stoep, vijf minuten rijden en je voegt in op de A10. Eén voet buiten het huis en je bevindt je in de landerijen, grenzend aan het Westerpark, een groene stadsoase die letterlijk je horizon verruimt. Dat is hier ook precies de bedoeling. Villa Buitenlust vergroot je kijk op de wereld.

 

Social firma: hart voor de stad

 

“Of je nu CEO van een bedrijf bent, mantelzorger, kunstenaar of zzp’er, iedereen krijgt in zijn leven te maken met tegenslagen”, aldus Eva de Rooij. “Hier komt je hoofd tot rust en krijgen ideeën de ruimte.” Als locatiehoofd is Eva de enige betaalde kracht. Voor de rest drijft de villa op vrijwilligers. Het geld wordt verdiend door verhuur van zalen ten behoeve van trainingen, vergaderingen of recepties. Vele bedrijven, van DELL tot TOMS, hebben zich al aan de voet van de Spaarndammerdijk gemeld.

Het initiatief om van de villa een sociale firma te maken, kwam van De Regenboog Groep, een non-profitorganisatie die sociale problemen in Amsterdam meer dan 45 jaar te lijf gaat met lef en ondernemingszin. Behalve medewerkers van commerciële bedrijven die hier een training volgen, komen er deelnemers van De Regenboog Groep over de vloer die werkervaring willen opdoen. Onder hen ook nieuwkomers, die hier automatisch kennismaken met de Nederlandse taal en cultuur.

Daarnaast biedt de villa een plek voor Amsterdammers die kampen met GGZ-problematiek. Voor hen heeft de villa door de week vijf kamers beschikbaar. Denk aan mantelzorgers, mensen met een burn-out of revalidatie-problemen. Deze boekingen gaan via professionele verwijzers uit de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg), Ouder Kind Teams (OKT) of via de huisarts en worden betaald vanuit de WMO.

“Je kunt in de Villa een waaier aan mensen ontmoeten. Al die verschillende werelden versterken elkaar” – Eva de Rooij, locatiehoofd.

 

Zomaar een week in de Villa…

 

EVEN OP ADEM KOMEN

 

Maandagmiddag aan de Spaarndammerdijk. Zojuist hebben twee mensen ingecheckt voor een midweek respijtzorg in de villa: Mourad, een dakloze jongen uit Amsterdam-Oost en Bianca, een vrouw uit de Jordaan. Het is inmiddels haar derde week op rij dat ze door de week in de villa slaapt. GGZ-problemen, een auto-ongeluk en een fikse burn-out brachten haar naar deze plek. Ze is gek op het Westerpark. De stilte was even wennen, maar eindelijk slaapt ze weer een beetje beter. “Het is hier een oase van rust.”

 

“We wonen hartje Jordaan, heel klein, ik kan nergens mijn rust vinden. Overdag niet, ‘s nachts niet. Een hutje op de hei, zeggen ze dan, maar dat vind ik doodeng met mijn paniekaanvallen. Dit ligt in de buurt. De site was ook duidelijk. Het voelde goed. Toen ik eenmaal binnen kwam, viel het kwartje meteen. Ik ben heel dankbaar en voel me zo opgelucht om hier te zijn: de rust, de kamers altijd spic en span, de stilte. Ik begin ook steeds beter te slapen. Mijn zenuwstelsel was totaal overprikkeld. Dat begint zich nu langzaam te herstellen. Ik als stadsmens heb zelfs oog gekregen voor eendjes. Er zijn er net een paar geboren. Kan ik uren naar kijken.” – Bianca (43), herstelt van haar klachten.

 

“Ik vind hier eindelijk de rust die nodig is om na te denken over de stappen die ik moet zetten.” – Mourad, GGZ-problemen en vastgelopen na een scheiding.

 

BRAINSTORM IN EEN BOOMHUT

 

Dinsdagochtend in de tuin. Mourad is bezig met het potten van planten. Hij moet wat te doen hebben, anders verschuift zijn dag- en nachtritme. Een tip van locatiehoofd Eva: zet de wekker en ga direct in actie. Eva is een doener. Behalve het organiseren van schuurpapiersessies, waarbij ze iedereen in de villa met elkaar wil laten kennismaken om te leren van elkaars wereld, staat het maken van vlierbloesemlimonade op haar lijstje, maar eerst moet ze de huiskamer in orde maken. “Er komt hier straks een grote groep basisscholen vergaderen.” De grote zaal is de hele dag verhuurd aan mensen van Arkin. Volle bak in de Villa, maar daar merk je niets van. Wat je hier hoort is het geluid van vogels en af en toe de blaf van Dot, de huishond. De perfecte locatie voor bedrijven die een training willen geven of een brainstorm willen organiseren. Heineken is al langsgeweest, maar ook het Aidsfonds en het Hersencentrum staan in het gastenboek.

 

“Deze plek geeft zuurstof” – Sjouke, trainer I-Roc.

 

“De inrichting is intiem en met veel licht, een uitnodiging voor goede gesprekken. Bijzondere en lieve mensen die op de achtergrond zorgen dat het je aan niks ontbreekt. En na afloop nog een mooi potje jeu de boules in de tuin!” – Anouk Koudijs, TOMS.

 

“De naam alleen al: Villa Buitenlust. Wat ik ook handig vind, is dat je hier zowel met de auto als het openbaar vervoer kunt komen.” – Irene, Arkin.

 

“De mensen hier bieden veel ruimte voor eigen iniatief. Zo hadden we een foodtruck gehuurd voor in de tuin. Tijdens een yoga-sessie, een onderdeel van de teamdag, werden de tafels opzij geschoven. Die flexibele houding plus de mogelijkheid tot het maken van een wandeling in de natuur zijn ideaal voor het organiseren van een teamdag in Villa Buitenlust.” Friso Vonder, dagvoorzitter teamdag Hersencentrum.

 

 

WESTERPARK, ALTIJD FEEST

 

Woensdagochtend in het Westerpark. Vandaag wordt het Westergasterrein omgetoverd voor het weekend van de Rollende Keukens, een jaarlijks terugkerende foodlovers-festival. Voor de villa betekent dit extra hotelgasten. Mensen van de organisatie huren een kamer. Dat gebeurt vaker. Ook tijdens het Milkshake Festival dat jaarlijks in het Westerpark wordt georganiseerd, slaapt de organsatie in de villa. Villa Buitenlust heeft geen eigen restaurant, maar serveert hotelgasten wel een ontbijt. Voor snacks, lunches en het avondeten werkt de villa samen met de buren van de Buurtboerderij Ons Genoegen.

 

 

EEN PLEK DIE INSPIREERT

 

Donderdagavond in de grote zaal. In de ruimte waar de hele week is gebrainstormd en gisteravond nog een meditatiesessie plaatsvond, worden nu de matjes uitgerold. Ook door Mourad, die van huis uit meer een kickboxer is. Nu doet hij mee met de yogaklas. Ook mensen uit de buurt zijn welkom. De ruimtes zijn ook expositieruimte voor kunstenaars.

 

“Voor onze artists in residence die hier werken aan een expositie is de informele hands-on sfeer erg prettig. De opzet van Villa Buitenlust als sociale onderneming sluit ook naadloos aan bij onze cross-over werkwijze. Voor de kunstenaars was het even schakelen dat de medebezoekers geen toeristen waren, maar bewoners uit de stad, die alle drukte en prikkels van Amsterdam ontvluchten. Maar juist dit geheel van professionele gastvrijheid, de opzet, sfeer, deze unieke combinatie in een bizar groen landschap in de volle stad, vormt een inspirerende basis waarin creativiteit en ontmoeting tot bloei kan komen naar ons inzicht.” – Kristien, AGA LAB (agalab.nl).De expositie ‘Cmd P for 2079, een futuristische reis door de wereld van print’ opent op 2 november in het Allard Pierson.

“Het is een sympathieke plek in Amsterdam waar mensen met een scheurtje of barstje terecht kunnen. Het is ook nog eens heel dichtbij en toch heb je het idee weg uit Amsterdam te zijn, omringd door natuurschoon.” – Atalwin Pilon, 100 Day Warrior, heeft een aantal retreats georganiseerd in Villa Buitenlust.

 

 

NIET LULLEN, MAAR RENNEN

 

Vrijdagmiddag op het erf. Er hangt een gezonde ‘wedstrijdspanning’ aan de dijk. Om 15.30 wordt er bij de Villa gestart met hardlopen. Iedereen mag meedoen: bijtankers, brainstormers, buurtbewoners, trainers, vrijwilligers en deelnemers van De Regenboog. Het is gratis. Regenboger Mike probeert zoveel mogelijk deelnemers te enthousiasmeren met als einddoel een halve marathon te lopen met zijn allen. Het loopt nog niet storm, maar het begin is er. Mocht het zover zijn, dan staat Patta klaar met shirtjes. Motto van het Patta Running Team: niet lullen, maar rennen. Er kan worden meegerend. Aanvang 15.30 Villa Buitenlust.

 

 

JA, IK WIL (OOK)

 

Zaterdagochtend in de huiskamer. Werk aan de winkel. Het hele pand moet schoon, want de villa is in zijn geheel afgehuurd door een familie. ‘s Avonds heeft de familie een bruiloftsfeest bij Buurtboerderij Ons Genoegen, waar de Villa vaker mee samenwerkt.
Natalie haalt de bedden af. Ze is een van de vrijwilligers waar Villa Buitenlust op drijft. Het kamermeisje van 44 moet lachen. “Ik heb Eva van alles geleerd, hoe je strijkt bijvoorbeeld en handdoeken opvouwt.” Natalie wacht sinds de ontruiming van het ADM-terrein op een woning en verblijft tijdelijk bij het Leger de Heils. “Ik moet wat te doen hebben, dus gelukkig kwam ik via de Regenboog in dit vrijwilligerstraject terecht.” Natalie houdt van haar werk, maar ook van de plek. “Ze zijn voorlopig nog niet van me af. Ook als ik betaald werk heb, zal ik altijd blijven terugkomen om in het weekend hier te werken. Of ik huur gewoon een kamer. Net als met Koningsdag. Toen heb ik hier geslapen met mijn vriend. Ik heb gewoon alles netjes betaald hoor.”

Wil je de villa afhuren voor een workshop, retreat, bruiloft, expositie, training, brainstorm, meditatiesessie of gewoon als hotel? Laat van je horen.

www.villabuitenlust.com
info@villabuitenlust.com

Spaarndammerdijk 319A
1014 AA Amsterdam
Tel.: locatiehoofd Eva de Rooij: 06 58 825964


Tekst: Nicolline van der Spek 

INSCHRIJVEN

Op de hoogte blijven?

INSCHRIJVEN VOOR DE NIEUWSBRIEF